Over In Corpore

In Corpore is een muziekvereniging uit het Groningse dorp Wagenborgen. Ooit waren er twee verenigingen in Wagenborgen: Laus Deo en Ons Genoegen. In 1970 zijn deze twee verenigingen gefuseerd: In Corpore was geboren. Een toepasselijke naam: twee verenigingen in één lichaam. De naam is qua uitspraak wat verbasterd. Het is een Latijnse naam, maar tegenwoordig wordt het veelal op zijn Gronings uitgesproken. Onze vereniging komt uit in de 3e divisie en bestaat uit ongeveer 40 leden.  
  
We zijn wel echt een dorpsfanfare, het zijn veelal mensen uit Wagenborgen die lid zijn. Ook mensen die verhuisd zijn, maar oorspronkelijk uit Wagenborgen komen, zijn lid gebleven van de club. Er spelen ook muzikanten uit omliggende dorpen mee, denk aan Siddeburen en Termunten. En afgelopen jaren ook een paar mensen van verder weg, die echt bewust via mond-tot-mondreclame voor deze vereniging kiezen. Ongeveer 75% van de leden komt uit Wagenborgen en kiest dus automatisch voor de eigen vereniging en 25% komt van buitenaf en kiest bewust voor dit orkest omdat specifiek dit orkest hun aanspreekt. 

 

We hebben momenteel niet veel leerlingen, maar het kan zo maar zijn dat er n.a.v. een wervingsactie op de school in Wagenborgen er weer zodanig veel leerlingen zijn dat we weer een leerlingengroep beginnen. De huidige leerlingen volgen lessen en spelen voorafgaand aan de repetitie altijd samen, begeleid door één van onze leden. Daarnaast worden ze betrokken bij het grote orkest en groeien zo langzaam aan in het orkest door hun te betrekken bij specifieke optredens.

 

Zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen om lid te kunnen worden?

Het mooiste is als mensen met een B-niveau instromen, want dan heeft men al het basisniveau om gelijk volwaardig met het orkest mee te kunnen spelen. Mensen met A-niveau zijn ook welkom. Met hun stellen we samen een opleidingsplan op om uiteindelijk toch op B-niveau uit te komen. 

 

Wat bieden wij aan nieuw leden?  

Wij bieden een wekelijkse repetitie en diverse optreedmomenten per jaar zoals jaarlijkse deelname aan het ONFK (Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen) of het Gouden Spiker Festival, deelname aan het muziekfestival Delfzijl, een zomeravondconcert voor de zomerstop, een herfst- of kerstconcert met een bekende artiest, begeleiden van de kerstnachtdienst en kerstochtend, 2 à 3 kerkdiensten en af en toe een groot optreden. Zo leveren we ook een mooie bijdrage aan de gemeenschap.   

Ook ondernemen we gezellige acties met elkaar, zoals de jaarlijkse oliebollenactie op 30 en 31 december. Dan gaan we met zo’n 25 man in twee dagen 20.000 oliebollen bakken en deze vervolgens verkopen. Naast dat dit gezellig is om te doen, levert het de club veel inkomsten op en van de opbrengst kunnen we weer nieuwe instrumenten en bladmuziek aanschaffen.